Košické múzeum letectva získalo ďalší unikát

19.08.2016

Múzeum letectva v Košiciach sa už teší novému prírastku. Je ním historický vrtuľník MI-8, ktorý bude súčasťou prezidentskej galérie. Viac nám o ňom povedal riaditeľ múzea letectva, Miroslav Hájek: „Pôvodne bol u vládnej letky Sovietskeho zväzu. Podľa našich informácií slúžil v osemdesiatych rokoch k prevozu štátnych činiteľov. Údajne sa na ňom ako posledný vozil posledný prezident Sovietskeho zväzu, Michail Gorbačov. Potom bol ponúknutý ako dar prezidentovi Slovenskej republiky Rudolfovi Schusterovi.“

Vrtuľník budú v najbližších týždňoch reštaurovať a upravovať. Potom bude spolu s lietadlom IL-18 vystavený v novej časti prezidentskej galérie, keďže tá pôvodná je už plná. Stroj vyrobili ešte po roku 1970 a mimo služby je už viac ako 10 rokov. Vrtuľník MI-8 vedel dosiahnuť rýchlosť 250 až 300 kilometrov za hodinu. V službe sa ale až tak dlho neohrial. Nalietaných má totiž iba asi 2000 hodín.

Podľa riaditeľa múzea by stroj teoreticky ešte bolo možné uviesť späť do prevádzky. Keďže sa už ale výroba tohto typu dávno skočila, bolo by to ekonomicky veľmi náročné.

Pozrite si videoreportáž TV KOŠICE



Facebook loginGoogle login