Ministerstvo zamietlo ďalší prieskum na Jahodnej

16.11.2016

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR zamietlo spoločnosti Ludovika Energy návrh na určenie prieskumného územia na tzv. vzácne zeminy v lokalite Jahodná pri Košiciach. Prakticky v rovnakej lokalite v minulosti firma dostala stop aj na geologický prieskum na uránové rudy.

Ludovika Energy požiadala o určenie prieskumného územia s názvom Kamenné v apríli 2015. MŽP následne v júni zastavilo konanie s tým, že si objednávateľ nesplnil určené povinnosti. Firma doplnila podanie v apríli tohto roku. Nesúhlas s jej žiadosťou ako účastníci správneho konania vyjadrili mesto Košice, mestská časť (MČ) Košice-Sever, obec Košická Belá a Košický samosprávny kraj (KSK). Voči rozhodnutiu envirorezortu z októbra je možné podať rozklad do 15 dní od doručenia.

Ako informovali ochranári, nové prieskumné územie formálne deklarované na prieskum vzácnych zemín by zahŕňalo celú plochu chráneného ložiskového územia uránových rúd. "Takýmto postupom sa Ludovika snažila obísť ustanovenie geologického zákona zakotvujúce účasť dotknutých samospráv v konaniach týkajúcich sa prieskumu rádioaktívnych nerastov," uviedol dnes predseda Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny (ZO SZOPK) Košice 2013  Ladislav Rovinský.

Dotknuté obce do konania ministerstvo najprv neprizvalo a tie, ktoré sa prihlásili samy (Košická Belá a MČ Košice-Sever), vylúčilo. Až po odvolaniach obcí a na základe následného rozhodnutia rozkladovej komisie ministra boli samosprávy do konania vrátené. "Kľúčovým faktorom, vďaka ktorému sa podarilo zabrániť ďalšiemu nežiaducemu uránovému prieskumu na Jahodnej a kvôli ktorému bolo MŽP donútené návrh Ludoviky zamietnuť, bol práve nesúhlas dotknutých samospráv," konštatoval Rovinský.

Povolenie na uránový prieskum v rekreačnej oblasti Jahodná získala Ludovika Energy v roku 2005, za desať rokov jej investície mali predstavovať viac ako 22 miliónov eur. Keď predĺženie prieskumu, proti ktorému protestovali ochranári a samosprávy, envirorezort neodobril a prieskumné územie zaniklo, firma požiadala o určenie nového. Nepredĺženie platnosti pôvodného prieskumného územia Ludovika Energy zároveň napadla na súde. Bratislavský krajský súd žalobu v júni tohto roku zamietol.



Facebook loginGoogle login