VIDEO: Ak sa ľad preborí, šance prežiť sú malé

11.01.2017

Zamrznuté ľadové plochy neraz lákajú na korčuľovanie, či skrátenie si cesty. Ide však o zbytočné riskovanie života. Ľad je totiž zradný. Aj keď sa hovorí, že keď má 7 centimetrov, mal by človeka udržať, na zamrznuté či už stojace alebo tečúce vody, neodporúčajú vstupovať ani hasiči. Práve tí pri prepadnutí sa pod ľad ratujú ľudí často ako prví. Ak už ale k takejto nebezpečnej situácii dôjde, treba zachovať duchaprítomnosť. "Pri preborení ľadu sa treba pokúsiť zachovať tak, aby  hlava a dýchacie cesty zostali nad vodnou plochou, resp. nad ľadom. Pri prudkom podchladení pravdepodobne dôjde k šoku,"  povedal pre TV KOŠICE Tomáš Berzetei, hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Košiciach.

Podľa odhadov môže zdravý človek v ľadovej vode vydržať nanajvýš 22 minút. Techniky, ktoré pri ich záchrane hasiči využívajú, sú rôzne.  "Zasahujeme buď z brehu pomocou tzv. hádzačiek (záchranné hádzacie vrecko, pozn. red.), hodením záchranného kolesa, ale aj pomocou člnov, či nafukovacích lávok. Využívame napríklad aj rebríky, vďaka ktorým dôjde k rozloženiu plochy záchranára a tak sa vieme dostať  k zachraňovanému človeku," spresnil Berzetei.

Platí tiež nikdy nevstupovať na zamrznutú vodnú plochu sám. To sa pred mesiacom stalo osudným mužovi, ktorý sa vydal korčuľovať na štrkovisko medzi Svitom a Batizovcami. Aj návštevný poriadok na plesách vo Vysokých Tatrách korčuľovanie, či akýkoľvek pohyb po vodných plochách zakazuje. Pred 9 rokmi prišiel o život aj chlapec, pod ktorým sa preboril ľad na košickom Jazere. Šance na prežitie sú v takýchto prípadoch veľmi malé.

"Podchladenie, stres a psychické vypätie odčerpáva energiu veľmi rýchlo. Expozícia už niekoľkých minút môže viesť k poruchám vnímania, reality stavu  do akého sa dostal a často je aj to dôvod, prečo sa človek utopí, pretože podchladením a tým nepríjemným zážitkom a situácie, do akej sa dostal, nevie reálne rozlišovať čo robí, či nerobí," uviedol pre TV KOŠICE Zoltán Sidor, primár Oddelenia urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice L. Pasteura  v Košiciach. Podľa vlastných slov už počas svojej praxe stretol s podobnými prípadmi. No ako dodal, takmer všetky sa skončili tragicky.

Pozrite si videoreportáž TV KOŠICE



Facebook loginGoogle login