Parkovacie miesta stratili 20 cm. Ale sú v súlade s normou.

28.07.2016

Parkovacie miesta v nových rezidentských zónach pribúdajú každým dňom. Presnejšie, mnohé zatiaľ pribudli len premaľovaním a na úkor šírky tých pôvodných. Kým do júla mali mnohé miesta pre kolmé státie šírku 260 centimetrov, tie premaľované sú o 20 centimetrov užšie.

Lucia Chovanová za spoločnosť EEI uviedla, že "všetky parkovacie miesta a ich značenie je v súlade s platnou legislatívou a schváleným projektom."

Platná norma uvádza minimálnu šírku 240 centimetrov, takéto "štedré" parkovacie miesta nájdete aj vo väčšine košických nákupných centier.  Zaujímavosťou je možno to, že už stará a dnes neplatná norma z roku 1987 navrhovala odstup medzi vozidlami 75 centimetrov. To by sa už ale pri rozmeroch väčšiny rodinných áut a normovanej minimálnej šírke určite nedalo dodržať.

Ako ďalej informovala Lucia Chovanová za spoločnosť EEI, "plánovaná je aj výmena poškodených častí parkovacích automatov. Zničených alebo poškodených bolo celkovo 32 automatov, škoda predstavuje 70 000 EUR. Prvé výmeny sú plánované po 5. auguste a závisia od dostupnosti náhradných dielov."

Zaujímali nás aj konkrétne čísla, počty skutočných nových parkovacích miest. Podľa slov Lucie Chovanovej, "v najbližších dňoch bude dokončených spolu 35 nových parkovacích miest. V zóne 1 na uliciach Fibichova a Krivá finišujú práce na 7 nových parkovacích miestach a v najbližších dvoch dňoch ich pribudne ešte 5.  Rovnako na Skladnej ulici v zóne č. 4 sa začne výstavba 5 parkovacích miest. V zóne číslo 7 na Karpatskej ulici pribudne 5 miest, na Ulici kapitána Nálepku 8 a na Južnej triede 5 miest. Na ďalších 550 parkovacích miest prebieha územné konanie alebo začína stavebné konanie.

Pozrite si videoreportáž TV KOŠICE



Facebook loginGoogle login