KSK za prvý polrok minul 83 miliónov eur

22.08.2016

Na dnešnom zastupiteľstve Košického samosprávneho kraja poslanci rozoberali aj plnenie rozpočtu za 1. polrok 2016.

Celkové výdavky boli vo výške vyše 83 000 000 €, čo z rozpočtovaných výdavkov na celý rok predstavuje 41%. Peniaze putovali na viaceré miesta. Ako informoval podpredseda KSK Emil Ďurovčík: "My sme rekonštruovali všetky naše kamenné inštitúcie v oblasti kultúry v rámci košického kraja. Naposledy sme realizovali 7 projektov európskych fondov. Išlo najmä o inštitúcie, ktoré sa nachádzajú v okresných mestách v rámci Košického samosprávneho kraja."

Zároveň poslanci KSK dnes schválili tretiu zmenu rozpočtu. Pri plnení dane z príjmov fyzických osôb kraj totiž získa viac, ako predpokladal.
"Výber daní z príjmov fyzických osôb nám bol za uplynulý polrok navýšený o 1,8 milióna eur. V úprave rozpočtu z týchto finančných zdrojov hlavne rátame s čiastkou necelých 800.000 eur na dokončenie rekonštrukcie Zemplínskeho múzea v Michalovciach," uviedol podpredseda Košického samosprávneho kraja Emil Ďurovčík.

Niektoré stavebné práce neboli podľa jeho slov zahrnuté do projektu, ktorý realizovali z európskych fondov. Ide napríklad o rekonštrukciu záhrady. "Tieto práce chceme zrealizovať tak, aby sme celý areál Zemplínskeho múzea pri jeho 60. výročí, ktoré bude budúci rok oslavovať, odovzdali v stave, aby bol vhodný 21. storočia," vysvetlil Ďurovčík.

Ďalšie peniaze pôjdu pre Múzeum Spiša v Spišskej Novej Vsi, ktorému poslanci schválili 60.000 eur na zateplenie podkrovia Provinčného domu v Spišskej Novej Vsi a 10.000 eur na zakúpenie vitrín na prezentáciu exponátov, zabudovaných v ostení dverí spomínaného domu.

Na odstránenie havarijných stavov škôl a školských zariadení krajskí poslanci dnes schválili sumu 471.619 eur. Opravy objektov sa dočká 14 škôl, školských jedální a internátov.

V prípade Obchodnej akadémie na Ulici akademika Hronca 8 v Rožňave ide o opravu strechy školského internátu a školy za 24.380 eur. Na Strednej odbornej škole Gemerská 1 vymenia okná v celkovej hodnote takmer 40.000 eur a na Športovom gymnáziu na Triede SNP 104 v Košiciach je to oprava havarijného stavu strechy školy vo výške 22.250 eur.

Zdroj: TV Košice a TASR



Facebook loginGoogle login