DOPRAVA: Za 3 dni až 5 nehôd s účasťou chodcov, asistoval alkohol

24.10.2016

Chodci, vo vašom záujme, nepodceňujte povinnosť mať za zníženej viditeľnosti na sebe reflexné prvky, vodiči predvídajte a zbystrite pozornosť! Nezodpovednosť, nedisciplinovanosť a ľahostajnosť k svojmu zdraviu a životu niektorých chodcov/cyklistov polícia zaznamenala aj počas uplynulých troch dní.

Od piatka do nedele došlo na cestách v Košiciach a okolí až k 5 dopravným nehodám s účasťou chodcov, resp. cyklistu, ktoré sa len šťastím neskončili tragicky. Už štandardom sa stáva aj alkohol v krvi chodcov. Pri týchto nehodách utrpeli traja chodci ľahké zranenie, jeden sa zranil ťažko, dvaja boli jednorazovo ošetrení a tiež jedna cyklistka utrpela ťažké zranenia.

V piatok podvečer zrazilo auto na križovatke Tr. SNP – Toryská v Košiciach chodca, ktorý prebehoval cez vozovku mimo priechodu pre chodcov. Chodec mal v dychu viac ako 2 promile, vodič mal nulu. Druhá nehoda sa stale o takmer štyri hodiny na Watsonovej ulici v Košiciach, kde vodič nedal prednosť chodkyni, ktorá vstúpila na vozovku a prechádzala cez priechod pre chodcov. Chodkyňa utrpela pri dopravnej nehode ťažké zranenia. K tretej nehode došlo v sobotu tri minúty po polnoci na Národnej triede v Košiciach, kde zatiaľ neznámy vodič zrazil chodca a z miesta nehody ušiel. Chodec utrpel ľahké zranenie, v dychu mu policajti namerali 0,78 mg/l alkoholu. V sobotu v nočných hodinách došlo k zrážke vozidla a troch chodcov, ktorí stáli na chodníku vedľa stánku na Južnej triede v Košiciach. Jeden z chodcov sa zranil ľahko, dvaja boli jednorazovo ošetrení.

K dopravnej nehode cyklistky došlo v piatok (21.10.) dopoludnia na križovatke v obci Družstevná pri Hornáde v okrese Košice okolie. Cyklistka, ktorá riadila bicykel pod vplyvom alkoholu, obchádzala nákladné vozidlo pred križovatkou. Následne vošla do križovatky, kde nedala prednosť v jazde ďalšiemu vozidlu. Pri nehode cyklistka utrpela ťažké zranenia, v dychu jej policajti namerali 2,04 promile.

Všetky uvedené dopravné nehody sú v štádiu vyšetrovania.

V tejto súvislosti polícia upozorňuje chodcov, že vidieť a byť videný je naozaj dôležité, najmä za zníženej viditeľnosti. Príčinou mnohých dopravných nehôd je nedostatočná viditeľnosť chodcov a čoraz častejšie zohráva u nich svoju úlohu alkohol. Vodičom polícia odporúča, aby predvídali, zbystrili pozornosť všade tam, kde je predpoklad pohybu osôb.

A aké sú výsledky piatkovej policajnej akcie v kraji? Najčastejšie porušenia pravidiel cestnej premávky zo strany chodcov sú: prechádzanie mimo vyznačeného priechodu pre chodcov, pohyb po nesprávnej strane vozovky, nepoužitie reflexných prvky za zníženej viditeľnosti, aj keď je to ich povinnosť nielen mimo obce, ale aj v obci. Tieto porušenia odhalili policajti počas avizovanej kontroly na cestách Košického kraja aj v piatok (21.10.) u chodcov. Pokutám za porušenie pravidiel sa nevyhli 16 chodci a jeden cyklista.  Napomenutím vybavili 11 priestupkov. Dvaja vodiči šoférovali pod vplyvom alkoholu ( do 1 promile).  Rýchlosť prekročilo 11 vodičov, 4 vodiči jazdili bez ustanoveného osvetlenia, u vodičov zaznamenali aj nesprávny spôsob jazdy a nesprávne predchádzanie.

Zdroj: KR PZ v Košiciach
FOTO: TV KOŠICE

Súvisiaca reportáž - výhľad vodiča z auta v tme
VIDEO: Chodec bez reflexných prvkov riskuje život



Facebook loginGoogle login